( klik op de foto's voor een vergroting ervan ) 

 

 

 

       
VERSLAG BEZOEK EARTH THEATER EN CUBE DESIGNMUSEUM OP 15 MAART 2017

      
Op woensdag 15 maart brachten 142 deelnemers van SPEL een bezoek aan het Earth Theater en CUBE Designmuseum in Kerkrade. Omdat er zoveel deelnemers waren, werden er twee groepen geformeerd die het programma in een andere volgorde doorliepen.

Na de koffie/thee werden we welkom geheten door de Manager Zakelijke Klanten Peter Derks. Hij vertelde kort wat over het ontstaan en doelstellingen van het museum. Daarna volgden de bezichtigingen. Zo bezochten we in Continium de Science Show waar een "professor" ons op humoristische wijze liet kennismaken met diverse chemische experimenten. Enkelen van ons mochten hem assisteren en waren soms ook proefpersoon. Verder bezochten we het Columbus Theater waar we de film "Earth our home, our planet" bekeken. Het was een zeer indrukwekkende film waarbij we de wereld zagen vanuit een ruimtevaartuig. Vanaf de maan kon men de aarde zien opgaan, een mooie fluwelige blauwe bol met een hele dunne schil lucht er omheen. Vervolgens zagen we de aarde ook dichter bij. Ook werd in de film door diverse ruimtevaarders aandacht voor het milieu gevraagd.
Tussen de middag was er in het restaurant een gezellige lunch.

In het Cube Designmuseum, het eerste museum in Nederland dat volledig gewijd is aan design, werden we in kleine groepjes rondgeleid. Eerst werd op de eerste verdieping uitgelegd wat design precies is en zagen we diverse producten die ontwikkeld zijn vanuit een "human need". Vervolgens bezochten we de andere 4 verdiepingen van het gebouw. Op de verdieping Showroom Limburg zagen we producten die in Limburg of door Limburgse designers ontworpen zijn, zoals  een elektrische motorfiets, diverse lampen, een door een 3d printer geprinte trompet en diverse stoelen.
Verder was er een verdieping waarop een in werking zijnde 3d printer stond te printen. Ook waren hier diverse producten te zien die met een dergelijke printer "geprint" waren.
Een andere verdieping was geheel gewijd aan kweekvlees. Mogelijk wordt in de toekomst het voedselprobleem hiermee opgelost. Op dit moment ziet het er allemaal nog niet zo smakelijk uit maar dat zal natuurlijk veranderen. Het voordeel is dat de veestapel aanzienlijk verkleind kan worden en daardoor een groot gedeelte van de milieuproblemen opgelost wordt.
Tenslotte werd de onderste verdieping bezocht. Hier werken studenten samen met deskundigen om nieuwe producten te ontwerpen en er een model van te maken.

Op 15.00 uur werd afgesloten met een koffie/thee. Een aantal mensen maakte gebruik van de mogelijkheid het een en ander nog eens verder te gaan bekijken.
Ad en Hans

                                                                          terug