VERSLAG BEZOEK AKEN  OP 2 - 5 EN 9 OKTOBER 2018

 

Vanwege de grote belangstelling, vond deze excursie vier keer plaats. Vanaf de opstapplaatsen ging het met de touringcar eerst naar het  Drielandenpunt in Vaals. Bij restaurant de Bokkerijder genoten we om de dag te beginnen van koffie/thee met een lekker stuk Limburgse vlaai.
Daarna gingen we op weg naar Aken. Onderweg pikten we onze gids, mevr. Riet Vermeeren, op. Zij begon meteen in de bus te vertellen over Vaals en de relatie met de aangrenzende stad Aken.

In Aken aangekomen verlieten we de bus en ging het, onder leiding van onze gids, te voet verder. Eerst naar Elisenbrunnen, een van de warmwaterbronnen van Aken die genoemd is naar kroonprinses Elisabeth Ludovika von Bayern.
Het water komt hier met een temperatuur van 52 graden naar boven en is sterk zwavelhoudend en daardoor geneeskrachtig. Vanwege de thermale bronnen was Aken reeds ten tijde van de Romeinen een bekende badplaats. Karel de Grote heeft zelfs vanwege de warmwaterbronnen zijn heerserszetel blijvend verplaatst naar Aken.

Vervolgens ging het naar het oude centrum van de stad. Onze gids vertelde met heel veel humor veel over de geschiedenis van Aken, waarbij uiteraard Karel de Grote regelmatig genoemd werd.
Zo kwamen we onder andere bij de Fischmarkt, Katschhof en de Rathausplatz met het prachtige Rathaus. Aken is een levendige stad met 250.000 inwoners waarvan 50.000 studenten.
Ook de raadszaal in het Rathaus werd bij enkele dagen bezocht en tenslotte ging het naar de Aachener Dom. Deze prachtige kerk is een UNESCO monument en werd uitvoerig van binnen en buiten bekeken. Vervolgens gingen we weer terug naar de plek waar we begonnen waren.

Hier kwam een einde aan de ruim twee uur durende stadswandeling en namen we afscheid van mevrouw Vermeeren. Nu gingen we op eigen gelegenheid in de stad een terrasje pikken, lunchen  of een van de vele musea bezoeken. En niet vergeten: ook shoppen.

Om 17.00 uur stond de bus weer klaar om ons terug naar Vaals te brengen. Bij Restaurant de Bokkerijder waren voor ons de tafels gedekt en wachtte een lekker etentje op ons. Onder genot van een drankje werd gezellig nagepraat over een mooie leerzame dag in Aken. Rond 19.00 uur ging het voldaan huiswaarts naar onze opstapplaatsen.

                                                                          terug