VERSLAG MEERDAAGSE REIS HARZ 2019


In de periode eind juni t/m begin augustus vond de 6-daagse reis 2019 plaats. Er waren 3 busreizen met in totaal zo’n 158 deelnemers. Standplaats was Hotel van der Valk in Ballenstedt gelegen in de Harz in het oosten van Duitsland.


De Harz is vooral bekend van de Brocken, de hoogste berg van het noorden van Duitsland en is eveneens bekend vanwege de vele goed behouden middeleeuwse plaatsen. Het landschap is heuvelachtig met veel bossen. Hotel Ballenstedt ligt naast Schloss Ballenstedt en het bijbehorende Schlosspark.

De heenreis op zondag ging via de diverse opstapplaatsen naar het lunchadres. Daarna werd de reis vervolgd naar Ballenstedt om bij aankomst in te checken bij het hotel en ’s avonds van een dinerbuffet te genieten.

DE GEMAAKTE DAGTRIPS

MAANDAG 
Onder deskundige leiding van een gids gingen we naar het historische stadje Quedlinburg en naar de Hexentanzplatz. 
Er werd ook nog een Holzköhler (houtskoolmaker) bezocht.
De avonden  werden steeds afgesloten met een dinerbuffet en uiteraard was er ook gelegenheid voor een drankje op het terras of aan de bar.

DINSDAG
De tocht ging naar het, eveneens historische, Wernigerode en vervolgens in de namiddag per stoomtrein, de Brockenbahn, naar de top van de Brocken te gaan. Een zeer gewaardeerd spectaculair evenement.
Een evenement waarbij ook de geschiedenis van het gedeelde Duitsland (West en DDR) uitdrukkelijk in beeld kwam.

WOENSDAG 
Op weg voor een bezoek aan de zeer fraaie en historische grotere stad Goslar bezocht. Volop terrasjes en ook gelegenheid voor shopping. Wat eerder in de namiddag ging het “huiswaarts” alwaar er ruim tijd was om van het fraaie Schlosspark bij het hotel te kunnen genieten.

DONDERDAG 
Een dagtocht naar de hoofdstad van Sachsen-Anhalt: Magdeburg. Na een sightseeingtour door deze indrukwekkende stad, onder begeleiding van een gids, was er ruim voldoende tijd om te lunchen en de stad verder op eigen gelegenheid te verkennen.

VRIJDAG,
alweer de laatste dag, was er de onvermijdelijke terugreis.
Afhankelijk van de verkeersdrukte werd de reisroute bepaald. Onderweg werden de nodige tussenstops gemaakt om zo tegen 14:00u bij Brauerei Warstein te arriveren. Tijd voor een bedrijfsbezichtiging met na afloop een Warsteiner of ander drankje naar keuze en een Brezel.
De reizen 2 en 3 arriveerden ruim op tijd en konden zodoende starten met eerst een Warsteiner en daarna de bedrijfsbezichtiging.

Hierna werd de reis vervolgd naar hotel/restaurant van der Valk in Moers om af te sluiten met een gezellig slotdiner. Tussen 19:00 en 19:30u werd de thuisreis vervolgd en daarmee de reis afgesloten.
De weergoden waren ons over het algemeen gunstig gezind. Op enkele dagen zelfs een beetje te veel van het goede.

Op basis van ontvangen reacties van de deelnemers, mogen we concluderen dat het wederom een geslaagde reis was.

                                                                          terug