Verslag van De Zonnekoning en Oranje
               
      

Noord, Midden en Zuid deelnemers van Spel en SSE, totaal 114, waren dinsdag 10-10-2023 te gast in het Limburgs Museum te Venlo.
Met een gids werden we meegenomen naar het tijdperk van 350 jaar geleden waar we Lodewijk XlV en Willem lll hun ware aard leerden kennen. Vooral werd stil gestaan bij de verovering van Maastricht.
Maastricht was de eerste stad die belegerd werd onder leiding van Sebastien Vauban, een meester in militaire tactieken in zijn tijdperk. Naast de beschietingen op de stadsmuren door stellingskanonnen, gaf Vauban het bevel om loopgraven te graven in een zigzagpatroon, waardoor het moeilijk was voor de verdedigers van de stad om een schot te lossen op hun belagers. Door deze constructie konden mineurs de vestingwerken ondermijnen, hier kruitvaten in plaatsen om bressen te slaan. Zo werd Maastricht in 13 dagen veroverd.
Ook werd gebruik gemaakt om de tentoonstelling “de tijd van neanderthaler tot stedeling” met al deze archeologische schatten van dichtbij te bekijken, zoals mammoetbotten waar neanderthalers van knabbelden. Ook het ontdekken hoe Romeinen een brug bouwden.
Naast de gebruikelijke koffie met vlaai werd ook de lunch niet overgeslagen.
Velen hebben na de prachtige expositie van de Zonnekoning en Oranje een bezoek gebracht aan de sfeervolle stad Venlo met zijn Maasboulevard en winkelstraten in deze karakteristieke binnenstad.

Er wordt weer uitgekeken naar het volgend evenement van Spel om weer gezellige uurtjes met Spel deelnemers te delen.

                                                                     terug