klik op onderstaande link voor een video en presentatie van John Smit

Garzweiler 2014 video

presentatie paffendorf

Garzweiler 2014 presentatie

(nog enkele spectaculaire films)

https://www.youtube.com/
watch?v=moPDYwA0FNg


( klik op foto's voor vergroting )

 

 

 

Verslag bruinkoolwinning Garzweiler April 2015           

       
Na de 2 excursies in september 2014 vonden onlangs in april 2015 weer 3 excursies plaats. Wederom naar de bruinkoolgroeve Tagebau Garzweiler van RWE.
Door bemiddeling van ESSENT Sponsoring & Events, in persoon van mevr. Liesbeth Leufkens, hebben we deze 3 extra data alsnog gekregen. Dit o.m. omdat we in september veel inschrijvers moesten afzeggen met “vol is vol”. En ook in deze nieuwe ronde hebben we helaas, weliswaar een gering aantal, inschrijvers moeten teleurstellen.
De deelnemers aan de excursies in april 2015 hebben net als in 2014 kunnen genieten van een leerzame en tevens gezellige dag.
Alle 3 dagen hadden we schitterend lenteweer en ook het verkeer op de snelwegen was filevrij.

Het programma begon met een smakelijke lunch in de Brasserie van Schloss Paffendorf, het opleidings- en seminarcentrum van RWE in de buurt van Bergheim. Vooraf was er tijd voor  een korte wandeling in het park van het Schloss.  Na de lunch ging het verder naar het Informatiecentrum van RWE bij Frimmersdorf.
Hier werd, nu door de amerikaans/duitse RWE-voorlichter Michael Füngeling een duidelijk overzicht gegeven van de activiteiten en de omvang m.b.t. de afbouw van bruinkool in deze regio. Daarbij werden ook de diverse milieu-aspecten toegelicht. Waarbij ook over de grens naar onze nabij gelegen provincie Limburg werd gekeken.

Na afloop van de introductie ging het met de bus naar het echte werk, in en om de groeve met de RWE-voorlichter als gids voorin. De omvang van de groeve is overweldigend en de invloed van deze afbouw op de omgeving is dat eveneens. Behalve de groeve bezochten we ook omliggende dorpen en het landschap, om zo een goed beeld te krijgen van de recultivering na beëindiging van de afbouw.
De reacties van de deelnemers getuigen ook nu weer van een boeiende, leerzame en tevens gezellige excursie.
Onze dank gaat uit naar mevr. Liesbeth Leufkens en natuurlijk ook naar de medewerkers van RWE die e.e.a. voor ons voortreffelijk hebben gerealiseerd.
Vielen Dank und vielleicht irgendwann auf Wiedersehen.
Overigens is de Brasserie van Schloss Paffendorf openbaar. Zo zijn er ook op zondag vaker concerten op het binnenplein. Zie: www.schlosspaffendorf.de.

En dan is er, goed te bereiken vanaf de Autobahn en openbare weg, een skywalk die uitzicht biedt op de groeve. Deze is gelegen nabij Titz-Jackerath aan de L241.

                                                                                    terug