Verslag Smakelijk Hasselt
met Japans uitje Mei 2015

Op een zonnige dag in mei bezochten 54 Spel-leden Hasselt. Voor meerdere van de bezoekers was dit de eerste maal dat ze deze stad leerden kennen. Vroeger was dit de stad van de pelgrims, maar nu van de toeristen. En Hasselt heeft veel te bieden. Deze woensdag 27 mei had Spel een programma samengesteld waar uit verschillende onderdelen gekozen kon worden. Op het programma stonden de Japanse Tuin of Smakelijk Hasselt.

Japanse tuin  日本庭園
16 SPEL leden hebben genoten van de prachtig aangelegde Japanse tuin, zeker door het verhaal van de stadsgids Roger Maes, die boeiend heeft verteld over de Japanse cultuur en de filosofie van de elementen: het stromend water met de koi's, de bomen en de bloeiende, heerlijk  geurende planten. Hij legde uit, dat de Japanse bouwkunde, vanwege de vele aardbevingen, aardbevingsbestendig moet zijn

Smakelijk Hasselt
Smakelijk Hasselt bestond uit een wandeling waar 38 Spelleden aan deelnamen. Afgewisseld wandelen met proeven een historische tocht door het centrum van Hasselt. De twee gidsen vertelden over de historie van Hasselt. Zo is Hasselt rond de 7e eeuw ontstaan. De naam Hasselt is geëvolueerd uit de oude vorm Hasaluth, verzameling van hazelaren, hazelarenbos. Ook werd stil gestaan bij het voormalige graafschap, de grote handelswegen van Keulen naar de Noordzee en van Luik naar het noorden. Ook de onafhankelijkheid in 1830 en andere geschiedenisbeelden kwamen aan bod. Zo kwamen we langs het standbeeld van dokter Willems, deze ontwikkelde in 1851 een vaccin tegen longpest bij vee. Ook kwamen de lakennijverheid, Virga Jesse Basiliek, stadsmuseum Het Stadsmus en andere zeer interessante gebouwen aan de orde. Smakelijk was het in het Jenevermuseum, Chocolaterie Boon en Het Stadsmus.

Het Borrelhuis
Na de ruim 2 uur durende rondleiding troffen we elkaar weer in Het Borrelhuis waar onder het genot van een drankje en diner heerlijk werd nagekaart.
Op eigen gelegenheid werd in de namiddag Hasselt nog even bezocht. Zo werd gebruik gemaakt van de wandelkaart om de historische route verder te bekijken. Ook bezochten een aantal  het Modemuseum. Andere bezochten modezaken, schattige winkeltjes  en ook onder het stralende zonnetje werden de ruim voorhanden gezellige terrasjes bezocht.
Een geslaagd evenement waar de bezoekers graag aan terug denken en zeker niet de laatste maal dat ze deze stad Hasselt bezochten.

VoPruBo